Behandling af særligt sensitive i København

Vi har flere psykologer tilknyttet, som primært arbejder med særligt sensitive og som har mange års erfaring på dette område. Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille en tid hos en psykolog? Du er velkommen til at ringe til os på tlf. 33 32 88 14, skrive en besked via vores kontaktformular: Klik her. Det er også muligt, at bestille tid direkte via vores online booking (kun for klienter uden henvisning).

Et nedarvet personlighedstræk:

Det særligt sensitive træk er et nedarvet personlighedstræk, som er lige fordelt på køn. Ifølge den amerikanske psykolog og forsker Elaine Aron er det kendetegnet ved, at nervesystemet reagerer mere følsomt på stimulation og bearbejder indtryk med større dybde. Flere undersøgelser tyder på, at trækket berører mellem 15 og 20 % af alle verdensbefolkningen.

Fordele og ulemper ved at være særligt sensitiv:

Det særligt sensitive træk giver fordele i nogle miljøer og ulemper i andre miljøer. F.eks. kan mange særligt sensitive reagere meget positivt på at arbejde i rolige omgivelser. Omvendt kan de også føle sig meget generede af at arbejde i et storrumskontor.
I det daglige liv kan man opleve de sensitive træk som en gave, når man får en god snak med en ven eller ser en smuk solnedgang.
Omvendt kan man opleve, at det er en ulempem hvis man i myldretiden befinder sig i en bus og er ved at komme for sent til en aftale, samtidig med at den, der sidder ved siden af, snakker højlydt i sin mobiltelefon. Det er altså i høj grad det miljø, som man er omgivet af, som er med til at afgøre, som det er en fordel eller ulempe at være særligt sensitiv.

5 gode råd – til særligt sensitive:

  • Fokuser på – og få en dybere forståelse for de fordelagtige sider af din sensitivitet. Det kan f.eks. være fordele som god indlevelsesevne, evne til at registrere og sætte ord på følelser, modtagelighed for naturens skønhed, musik, kunst eller dyr, moralsk omtanke, at træffe velovervejede beslutninger. 
  • Kend dine reaktioner på at være overvældet. Lad være at dømme dig selv eller andre negativt ud fra den slags situationer. Det vil skabe mere uro i nervesystemet. Brug i stedet din refleksionsevne fornuftigt og tag ved lære af situationen på en konstruktiv måde, der ruster dig bedre til at møde en lignende situation i fremtiden.
  • Hav respekt for dine grænser. Lær at kommunikere positivt og løsningsorienteret om det at være særligt sensitiv. Det er et biologisk vilkår, at man som særligt sensitiv kan blive generet af ting, som ikke på samme måde “går andre på nerverne”. Når du ikke forventer, at andre automatisk forstår din følsomhed, kan du lettere styre uden om at blive skuffet og såret. Oplev i stedet indre ro ved at acceptere, at alle andre ikke oplever verden ligesom du gør.
  • Bliv ekstra skarp til at prioritere. Det er typisk, at særligt sensitive mennesker har behov for mere ro og fordybelse i hverdagen for at kunne trives: afsæt ekstra tid til at “nørkle med ting, sysle rundt derhjemme”, så du falder til ro. Når du siger fra til flere ting end de fleste andre, er det ikke for at få et “kedeligt liv”. Gode fravalg vil typisk være svære. Men de kan give dig mere energi til det, der virkelig er væsentligt for dig.
  • Bliv klogere på din sensitivitet. Der er ikke én vej, der passer til alle. Der er stor forskel på forskellige særligt sensitive mennesker. Brug tid på at få erfaringer og finde gode svar på spørgsmålet: hvad passer til mig?

5 gode råd – til familie og venner:

  • Accepter forskellen. Lad være med at kræve at den særligt sensitive holder op med at være følsom eller bliver samme type som du selv er.
  • Husk at indtryk, situationer og aktiviteter, du selv holder af, kan være trættende for den særligt sensitive.
  • Find måder at være sammen, som passer jer begge godt
  • Når særligt sensitive er overvældede af indtryk, dukker de værste sider op – et time-out uden indtryk hjælper dem til at vende tilbage til ”bedste udgave af sig selv”.
  • Værdsæt alle fordelene ved at kende et særligt sensitivt menneske: f.eks. kreativiteten, medfølelsen, dybden osv.

Kilde: Sensitiv Balance

Kontakt os

33 32 88 14