Depression og angst

Psykologerne ved Kongens Nytorv har mange års erfaring med depression og angst. Hvis du har spørgsmål til angst eller depression, eller ønsker at bestille tid hos en psykolog, så er du velkommen til at ringe til os på tlf. 33 32 88 14skrive en mail til psykologerne@pvkn.dk eller bestille direkte via vores online booking.

Depression:

Selvom 15 % af befolkningen på et eller andet tidspunkt i livet til få en depression, er det alligevel stor uvidenhed og fordomme om depressioner. Når livet af flere årsager ikke går, som vi ønsker – er det en naturlig ting at være trist og ked af det i perioder.

At have en depression er ikke det samme som at være trist og ked af det. Når man er deprimeret, er man i en tilstand, hvor man føler nedsat lyst til at være sammen med andre mennesker, nedsat interesse for andre mennesker, nedsat lyst til de sædvanlige gøremål, nedtrykthed,  nedsat selvtillid, selvbebrejdelser, nedsat energi eller øget træthed. Man kan også opleve problemer med at koncentere sig og ens motorik kan blive langsom. Yderligere kan man opleve søvnforstyrrelser og ændringer i ens appetit og vægt.  Graden af ens depression kan inddeles i let, moderat og svær. Der kan være flere årsager til at man udvikler en depression. Det kan f.eks. være svære belastninger i form af dødsfald i familien, langvarig sygdom, konflikter på arbejdet eller i parforholdet samt stress i forskellige situationer kan udløse en depression.

Biologisk sårbarhed og depression:

En depression er ikke noget medfødt, men en biologisk sårbarhed kan være årsagen til, at man er i større risiko for at udvikle en depression. Har flere i ens familie haft en depression, kunne det tyde på at man har en biologisk sårbarhed. Man kan også have en psykologisk sårbarhed. Det kan skyldes at f.eks. kan have været udsat for svære oplevelser i ens opvækst i form af tidligt tab af en eller flere forældre, svigt eller overgreb.

Vi kan hjælpe dig med depression:

Lider man af en depression, kan det være en god ide, at starte i terapi hos en psykolog. Alt efter som der er tale om en let, moderat eller svær depression – vil du sammen med din psykolog planlægge et forløb, som passer til dine behov og ønsker. Du kan lære mere om vores psykologer her. Du kan bestille tid hos en psykolog ved at ringe på tlf. 33 32 88 14 eller skrive til psykologerne@pvkn.dk.

Angst:

Evnen til at føle angst er en naturlig del af livet – en vigtig overlevelsesmekanisme, som sidder dybt i os alle sammen. Angst kan dog udvikle sig til forskellige angstsygdomme, som er beskrevet nedenfor. Årsagen til at man udvikler angst skyldes ofte en blanding af en genetisk sårbarhed samt psykosociale forhold som f.eks. at man har været udsat for et tab eller traumer under sin opvækst samt svære oplevelser i form af stress, dødsfald eller skilsmisse senere i livet.

Vil du gerne vide mere om angst? Så læs mere om angst her.

Panikangst:

Panikangst kommer ofte til udtryk i form af angstanfald eller symptomer som f.eks. hjertebanken, trykken i brystet, kvælningsfornemmelse, svimmelhed, en følelse af uvirkelighed og til tider hyperventilation. Denne type angst kommer voldsomt og uventet. Den er altså ikke tilknyttet bestemte situationer eller genstande.

OCD:

Denne form for angst er præget af tilbagevendende tvangstanker og -handlinger. Disse tvangstanker i form af idéer, indskydelser og tankebilleder dukker op i ens bevidsthed igen og igen – og de er ofte i modstrid med ens følelser, de er ufrivillige og ofte meget generende. Det kan f.eks. være angst for undladelser eller forglemmelser. Tvangshandlinger er handlinger, som udføres igen og igen i håb om at de skal forhindre en begivenhed, som man frygter vil finde sted. Prøver man at modstå tvangshandlingerne, forværres angsten. Et eksempel på tvangshandlinger er ofte renlighedsritualer.

Fobier:

Her optræder angsten i specifikke situationer, som ikke indebærer en reel fare. Derfor prøver de fleste, som lider af fobier at undgå de situationer, som udløser angsten. Fobisk angst kommer ofte til udtryk i form af hjertebanken, uvirkelighedsfølelse, vejrtrækningsbesvær, frygt for at dø og frygt for at miste kontrollen.

Generaliseret angst:

Denne form for angst er ikke begrænset til særlige omstændigheder eller situationer – med andre ord er denne type angst generaliseret og vedvarende. Generaliseret angst kommer ofte til udtryk i form af vedholdende nervøsitet, sveden, hjertebanken, muskelspændinger, følelsen af at være ør i hovedet, svimmelhed og trykken i maven.

Helbredsangst:

Ved denne type angst oplever man i overdreven grad, frygten for at have en eller flere alvorlige fysiske sygdomme. Man fortolker normale kropsfornemmelser som ubehagelige – og man kan ikke acceptere forsikringer om, at der ikke er en fysisk forklaring på det man føler.

Eksamens- og præsentationsangst:

Rigtig mange mennesker lider af eksamens- og præsentationsangst. Angsten opstår i forbindelse med en eksamen, jobsamtale eller generelt en situation, hvor personen skal præstere. Præsentationsangst kan skyldes høje krav til sig selv, høje forventninger, lavt selvværd, perfektionisme osv.

Social angst:

Føler du dig tit utilpas i bestemte social situationer og er du f.eks. bekymret for andres kritiske opmærksomhed på din person? Det kan også være, at du er bange for ikke at kunne give det indtryk af dig selv til andre, som du ønsker, eller kommer til at opføre dig på en uheldig, akavet eller uacceptabel måde, som vil få konsekvenser for dig? Rent fysisk kan du komme til at rødme, ryste på hænderne, kaste op at skulle upassende meget på toilettet, at blive svimmel, at føle dig lammet i kroppen, miste kontrollen, få svedeture osv. For nogle kan ubehaget ved at engagere sig socialt gribe om sig således at det kan det være medvirkende til studiestop eller længerevarende sygemelding fra arbejdet.

Vi kan hjælpe dig med at få kontrol over din angst:

Ønsker du at få kontrol over din angst? Så står vi klar til, at hjælpe dig med at håndtere din angst og komme videre. Vi har mange års erfaring inden for de forskellige former for angst. Du kan bestille tid hos en psykolog ved at ringe på tlf. 33 32 88 14 eller ved at skrive til psykologerne@pvkn.dk.

Hos en psykolog vil du lære at få kontrol over din angst i stedet for det modsatte. Du vil også lære dig selv og din angst bedre at kende. Ofte vil du få forskelige redskaber, som kan hjælpe dig i din hverdag. I behandlingen af angst benyttes ofte kognitiv terapi sammen med andre metoder som f.eks.meditationsformer, hypnose åndedrætsøvelser eller visualiseringsteknikker. I samarbejde med psykologen, vil du formentlig opleve at få livsglæde og overskud i hverdagen. Du kan finde en psykolog, som passer til dine behov og ønsker.

Vend tilbage til forsiden